juglogo1
JugMaredijk2

2017 01 10 groepsfoto

Verslag JUG071, 10 januari 2017

Niet op de eerste maar bij hoge uitzondering op de tweede dinsdag van de maand vindt de eerste bijeenkomst van JUG071 plaats. Het zaaltje van Meet&Greet raakt al aardig gevuld met tien deelnemers.

De bijeenkomst begint met een uitgebreide uitleg van Roeland van Anholt over het bouwen van websites met behulp van Themler. Roeland bouwt sinds anderhalf jaar al zijn websites met deze software die een fors verbeterde versie van Artisteer blijkt te zijn. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt. ‘Kan je in Themler ook dit, of dat, of zus, of zo?’ Op elke vraag weet Roeland een positief antwoord te geven en demonstreert vaak nog meer mogelijkheden dan de vraagstellers om vroegen.

Wel wordt duidelijk dat je eerst goed wegwijs moet zijn in de werking van het grote aantal knoppen die rond het werkscherm van Themler zitten. Maar heb je net zoals Roeland eenmaal een eigen weg hierin gevonden dan is de tijdwinst enorm groot bij het maken van nieuwe websites en het aanpassen van bestaande. https://themler.com/

In het tweede deel van de avond komt Dokter Joomla komt langs en lost een aantal problemen op van deelnemers. Vervolgens worden weer ervaringen en meningen gedeeld over terugkerende onderwerpen zoals welke providers en templates te kiezen, wie wel of niet naar de Joomla Dagen 2017 gaat, de voor- en nadelen van de niet aflatende stroom upgrades.

De volgende bijeenkomst is op dinsdag 7 februari en die staat geheel in het teken van Dokter Joomla. Wouter Turkenburg kondigt alvast de spreker voor 7 maart aan: Simon Kloostra https://sk-web.nl/ Simon zal het over SEO hebben en over AMP, ‘accelerated mobile pages’ https://www.ampproject.org/

Ook Mindert Aardema heeft aangegeven om een keer naar de JUG071 te komen en zijn kennis en ervaringen met Joomla te delen. Hij is de beheerder van de website https://netspecialist.nl/ waarop vele instructie video’s staan over tal van Joomla onderwerpen.

De eigen website van de JUG071, http://jug071.alstest.nl/ krijgt aan het slot van avond enige aandacht. De nieuwe template wordt besproken, de nieuwe blog waarin een pleidooi wordt gehouden om van het wordt ‘users’ af te komen, en krijgt de spreker van de avond traditiegetrouw de opdracht om in de lijn van zijn presentatie een positieve bijdrage aan de website te leveren.

Wouter Turkenburg