juglogo1
JugMaredijk2

Wim Guiking vervangt de zieke Anja de Crom. Hij legt de beginselen uit van RSForm! Pro. Wim doet dit door stap voor stap door een aanmeldingsformulier te maken voor de website www.jug071.nl

Het is aan de deelnemers van JUG071 om het formulier in de komende tijd te vervolmaken.

RSForm! Pro kent een componenten deel en een eigenschappen deel. Gaandeweg de avond wordt duidelijk hoe die twee op elkaar aansluiten.

Met inbreng van andere deelnemers worden de mogelijkheden van deze extensie nog verder uitgespit. Anja de Crom wordt voor de volgende keer uitgenodigd om nog dieper op de mogelijkheden in te gaan.

Het tweede deel van de avond bestaat uit het oplossen van grotere en kleinere problemen. Besproken wordt het aanpassen van het lettertype van een contactformulier, het vergroten van de uploadcapaciteit van een website, een haperend php-probleem, hoe zicht te krijgen op het werkelijk aantal bezoekers van een website.

Aan het einde van de avond ontstaat een geanimeerd gesprek over het plaatsen van afbeeldingen op Joomla websites. Centraal staat de vraag in hoeverre een website een tekst medium is en in hoeverre een beeldmedium. Er komt een aantal handige tips naar voren:

- Met de Joomla extensie JCE Pro kunnen te grote afbeeldingen al tijdens de upload worden verkleind;

- Met het gratis programma Pixlr https://pixlr.com/editor/ kunnen een groot aantal bewerkingen worden uitgevoerd op een eenvoudiger manier dan met Photoshop;

- Affinity Photo heeft dezelfde mogelijkheden als de Adobe Suite maar zonder het gedoe van alle updates die voortdurend worden aangeboden https://affinity.serif.com/en-us/

- Nog een tip: gebruik png voor transparante foto’s en logo’s. Voor echte mooie foto’s is het beter om jpeg te gebruiken waarbij 80% compressie voldoende is.

Wouter Turkenburg