juglogo1
JugMaredijk2

Een bijeenkomst van een Joomla gebruikersgroep zónder een hoofdonderwerp op de agenda - kan dat? Nou en of. Op 7 februari had Jug 071 slechts één onderwerp: dokter Joomla. We moesten enkele items doorschuiven naar ‘een volgende keer’ en kwamen nog tijd te kort.

Weliswaar geen keynotespeaker dus, maar wel aanwezig was Edith van Leeuwen, coördinator gebruikersgroepen namens de Joomlacommunity. Zij wil alle jugs van het land ten minste eenmaal bezoeken. Echtgenoot Nico was er ook, mede om ons te voorzien van info en diverse handige tips.

Vaste Prik

Voorzitter Wouter Turkenburg introduceerde als sidekick van dokter Joomla nu zuster Vaste Prik, ofwel enkele onderwerpen die  telkens opnieuw aan bod kunnen komen. Zo’n vast onderwerp zou kunnen zijn de vraag: welke extensies te kiezen voor beeld en geluid, of welke site is het meest geschikt voor een bepaald doel?

Eigen website

Vaste prik bij jug071 was al de eigen website (www.jug071.alstest.nl/): een digitale combinatie van speeltuin en laboratorium, waar ieder om de beurt iets kan uitproberen. Soms zit het tegen: de twee companen die deze keer iets zouden aanpassen of toevoegen hadden beiden iets te doen dat - hoe is het mogelijk - nóg interessanter was dan de bijeenkomst van jug071.

Samenwerking met onderwijs

Vanuit jug071 is er contact gezocht met enkele onderwijsinstellingen in de buurt, zowel HBO als middelbaar onderwijs. Gezocht wordt naar kansen voor wederzijdse inspiratie.  Studenten kunnen bij de bouw van een (soms verplichte) website ondersteuning krijgen vanuit de jug, terwijl zij op hun beurt mogelijk specifieke problemen kunnen oplossen of extensies kunnen bouwen.

Google Analytics

Een vraag aan dokter Joomla was hoe je Google Analytics moet installeren, en waarom je dat zou doen. Bij de meeste templates kan dat inmiddels simpel door ergens de Google-trackingcode in te voeren, en anders zijn er diverse extensies voor. Het kan lastig zijn om bij Google je weg te vinden in de zeer uitgebreide ‘losbladige’ handleiding. Tip van Nico: ga naar dashboardjunkie.com en zoek een widget om binnen je Google-account te installeren voor een handig overzicht.

Hans vroeg waar de spookdata vandaan kunnen komen die Google nog altijd op zijn site verzamelt, terwijl hij de Google-code al lang geleden verwijderd had. Leuk mysterie, want in index.php was geen letter Google-code te vinden. Na nog wat speuren ontdekten we dat in een van de vele (niet toegewezen) styles van het template de code toch nog stond. Zo blijkt maar weer: Google doet zijn werk grondig…

SSL-certificaat gratis

Peter-Paul wilde weten hoe je een SSL-certificaat instelt via de hostinginterface Direct Admin. Nou simpel: ga naar Advanced Features > SSL certificaten. Kies dan niet voor het servercertificaat, maar de andere optie en daarbinnen de derde optie: gratis certificaat van Let’s Encrypt. Niet iedereen krijgt die derde optie te zien. Hier viel dokter Joomla even stil; het kan gaan om een verouderde versie van DirectAdmin of we vermoeden dat Let’s Encrypt (nog) niet in elk hostingpakket zit.

Rene kreeg SSL voor elkaar door alleen maar SSL te forceren op zijn website. Er hoefde geen certificaat te worden geïnstalleerd. Zijn site vertoont een groen slotje, zonder voorbehoud. Die site is gehost bij Neostrada. Kennelijk heeft die al automatisch het Let’s Encrypt certificaat geïnstalleerd op de server.

Template frameworks

Wim zei dat hij bezig is een overzicht te krijgen van de mogelijkheden die de verschillende templateframeworks bieden. Is best veel werk. Vraag is vooral: wat doet er echt toe: goede instructie en service, lage prijs, veel moduleposities, snelheid, eigen extensies, veel handige extra’s? Wil je een handige drag & drop pagebuilder, of liever exacte code invoeren? Sommigen kiezen voor Artisteers opvolger Themler. Ervaringen over frameworks zijn welkom.

Dwingend template

Peter-Paul had een leuk template gevonden (van Joomla51), maar krijgt het beeld uit een slider (vegas slider) niet gewijzigd. We ploegen het hele template door, plus de lijst met modules, maar kunnen het niet vinden. De oplossing blijkt te zijn om in de map ‘images’ het verantwoordelijke beeld te vervangen door het gewenste beeld met exact dezelfde naam.

Simon Kloostra

Wat onder meer blijft liggen voor een volgende keer: extensies voor beeld, en voor geluid, ervaringen/tips over Google Analytics, meer over Joomla certificering en natuurlijk een vooruitblik naar de Joomla Dagen. Keynotespeaker op 7 maart is Simon Kloostra.