Thema: ACY-Mailing
Presentatie door Joris Stolker: ACY-mailing, hoe stel je het in, wat kan je ermee, wat doet het.
Het uit Frankrijk afkomstige ACY-mailing is onlangs in een nieuw jasje gestoken: versie 6. Overstappen van versie 5 naar 6 gaat met enkele maar niet met al te veel problemen.
Joris Stolker werkt zeer veel met ACY-mailing. Hij heeft klanten die grote tot zeer grote aantallen mails versturen. Joris stuurt de ontwikkelaars vaak tips en opmerkingen die in veel gevallen worden overgenomen. De configuratie van ACY wordt doorgenomen. Hier volgen enkele van de belangrijkste tips.
DKIM bij de hoster instellen (cpanel) niet in ACY. Stel je bij zowel de hoster als in ACY in dan kan dat geen kwaad maar het is dubbel werk.
Hoeveel mails kan je sturen zonder dat die als spam te worden aangemerkt? Google laat een ip-adres ‘opwarmen’. Langzaam maar zeker opbouwen.
Het beste 50-70 mails per 15 minuten mee starten. Dan opbouwen. Je moet wel oppassen met oude maillijsten waarin vervallen mailadressen in staan. Google houdt niet van dergelijke vervuiling.
Queue process: het wachtrijproces: veilig is 25 mails per 15 minuten of 100 mails per 61 minuten. Instellen op automatisch en niet op handmatig anders moet het scherm ononderbroken open blijven staan.
Bounce in ACY is zowel onderdeel van de configuratie èn ACY kent een aparte tab voor ‘bounce handeling’. In de configuratie is onder bounce een aparte mailbox in te stellen voor bounce-meldingen. Dan staan alle probleemgevallen bij elkaar. Het beste is om deze mailbox 1 x per dag controleren en af te handelen.
Cron: cronjobs zijn zowel in ACY als bij de hoster in te stellen. Het is het draaien van een script. ACY en hoster bijten elkaar niet.
Bounce Handling is een aparte tab met zeer veel instellingen. Het beste kan je die laten staan zoals ze zijn ingesteld.
Interface: ‘compact display density’, compacte schermdichtheid: moet nog worden uitgezocht wat het is en wat het doet.
Data collection: zowel de Acy als de Google Analytics aanvinken (als je met GA werkt).
Security: Recaptcha: niet aanzetten. Leidt tot ergernis bij de gebruikers.
Unsubscribe: moet vanwege de privacywetgeving en voor Google in elke nieuwsbrief staan omdat deze worden beschouwd als ‘transactionele mails’. Elastic email doet dat automatisch. Heeft goede bounce beheer. Heeft opgewarmd ip-adressen.
Users: de eerste stap bij het gebruik van ACY is het maken van users die kunnen worden ingevoerd vanuit csv-bestanden, handmatig worden ingevoerd vanuit tekstbestanden net naam, emailadres en vanuit een database. Geregistreerde Joomla-users kunnen ook worden ingevoerd. De users worden gegroepeerd in lijsten. Users kunnen voorkomen op verschillende lijsten voor verschillende nieuwsbrieven.
Campaings: veel mogelijkheden om nieuwsbrieven op van tevoren ingestelde tijden in te stellen.
Templates: ACY heeft een uitstekende integratie met de website. Op eenvoudige zijn websiteonderdelen aan nieuwsbrieven te koppelen.
Voor het verzenen van grote hoeveelheid mails:
sendgrid.com; elasticmail.com
Nieuwe templates in 6 maken. Uitstekende integratie met de website. Nieuwsbrieven zijn klaar te zetten. Dit zijn de campagnes.
Joris Stolker denkt dat het nog wel een jaartje duurt voordat ACY-v6 volledig is uitontwikkeld. Nu beginnen met ACY: v5 is wellicht beter en stabieler. Voor niet al te gecompliceerde toepassingen is ACY-v6 uitstekend te gebruiken.