juglogo1
JugMaredijk2

Jug071, dinsdag 12 december 2017, Meet&Greet, Leiden

Hans KuijpersHans Kuijpers – custom fields (speciale velden)

Hans begint te avond met uitleggen wat custom fields zijn. Werken met custom fields in Joomla betekent dat zonder een extensie te installeren gebruik gemaakt kan worden van een nieuwe functionaliteit binnen artikelen. De nieuwe en meer uitgebreide functionaliteit van custom fields komt in de plaats van het vroegere ‘fields attached’. Met custom fields is het mogelijk binnen een artikel een soort sjabloon/template/workflow te creëren. Hierdoor kan veel herhaalwerk uit handen worden genomen.

Aan het eind van de avond komt het gesprek op de positie van custom fields ten opzichte van de extensies RS Forms en RS Events. Voor uitgebreidere toepassingen zijn deze en andere extensies zeer geschikt, voor een eenvoudigere toepassing, die ook door meerdere gebruikers van een template goed te hanteren zijn, kunnen custom fields een goede uitkomst zijn.

Gedurende de avond gebruikt Hans een eenvoudig voorbeeld van custom fields voor gerechten om uit te wijden naar wat de mogelijkheden allemaal zijn. Het basisprincipe van custom fields is eenvoudig: eerst wordt een veld aangemaakt (meestal een tekstveld), daarna een categorie, en vervolgens wordt het veld in een aangemaakte veldgroep geplaatst.

Door het aanpassen van de css en andere codes en door het maken van overrides kan de functionaliteit van de custom fields tot in het schier oneindige worden uitgebreid. Dat Hans daarin zeer bedreven is, werd gaandeweg de avond heel duidelijk.

Voorbeelden van websites waarop veel met custom fields is gewerkt: website: www.custommanagement.nl (elk lid van het team een eigen invulling)
www.hartforher.nl (elke vestiging een eigen invulling).

Enkele andere handige websites en extensies die gedurende de avond werden besproken:
- om de performance van je site te meten:
www.performancebudget.io

- de extensies van Perfect Web Team
https://extensions.perfectwebteam.com/

- de tekst editor waarmee Hans werkt:
https://www.sublimetext.com/

In de loop van de avond vertelt Hans iets over de Joomladagen 2018 die dit jaar in Eindhoven plaatsvinden. Niet alleen de locatie is veranderd maar ook de dagen waarop: in plaats van zaterdag en zondag vinden de Joomladagen 2018 plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018.
https://www.joomladagen.nl