juglogo1
JugMaredijk2

2016 10 10 Verslag JUG071: Dokter Joomla en Zuster Vaste Prik en meer...

DrJoomla2Ondanks de heftige concurrentie van het Nederlands elftal dat dezelfde avond hun zwanenzang beleefde in de voorronden van het wereldkampioenschap, was het gezellig druk en bijzonder interessant in Meet&Greet in Leiden op dinsdag 10 oktober.

Tijdens de avond kwamen drie thema’s aan de orde: Dokter Joomla, het oplossen van problemen waar deelnemers tegenaan waren gelopen; Zuster Vaste Prik, de terugkerende onderwerpen die tijdens elke bijeenkomst wel ter sprake komen; Tips&Tricks, de weetjes en handigheidjes die het werken met Joomla een stuk kunnen vereenvoudigen.

Foutmeldingen krijgt iedereen weleens te zien, weet Dokter Joomla. Een aantal werd besproken. Met z’n allen werden de meeste foutmeldingen geanalyseerd en opgelost. Andere problemen die ter plekke konden worden opgelost waren o.a. vreemde re-directs van providers, cache-problemen, upgrade-problemen en problemen met re-directs.

Zuster Vaste Prik: afbeeldingen op Joomla sites zijn op vele manieren mogelijk. Pop-up, galeries, sliders. Veel kan in Joomla zelf; het aantal extensie is groot in aantal.
De volgende sites zijn de moeite waard voor het bewerken en beheren van afbeeldingen:
https://extensions.joomla.org/extension/mediabox-ck/

https://www.imagerecycle.com/

https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsmediagallery.html/

Het derde thema van de avond was het beheer, onderhoud en optimaliseren van Joomla sites. Consequent zijn in het gebruik van headers hoort daarbij.
Het maken van knoppen:
https://dabuttonfactory.com/

Inzicht in o.a. de snelheid van een pagina:
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Optimaliseren:
https://www.rsjoomla.com/joomla-extensions/joomla-seo.html

Dubbele content, niet werkende links en ander ongemak:
http://www.siteliner.com/

Dat kan ook maar net iets anders met:
https://www.seoptimer.com/

Voor het beheer van 30 sites of meer:
https://myjoomla.com/

Firebug, de handige tool om even te kijken hoe een site in elkaar zit, is plotseling verdwenen. Als ‘webontwikkelaar’ in FireFox wordt geactiveerd dan is deze functionaliteit weer terug.

Joomla Certificatie: het nut van het behalen van het Joomla Certificaat werd besproken. Op de volgende site is te zien wie in Nederland dat relatief goed is vertegenwoordigd, het certificaat heeft behaald:
https://exam.joomla.org/directory?search=&country=NL&certification=&limit=20&limitstart=20