juglogo1
JugMaredijk2

Muziekje opzetten...

Muziekje opzetten…

Zo groot als een forse magnetron waren de radio’s die in de jaren vijftig en zestig midden in de huiskamers stonden. Met twee grote ronde knoppen, een lichtvenstertje met namen van onbekende steden en een oplichtend groen oog. In de jaren zeventig en tachtig verdrongen door het stereomeubel zo groot als een halve boekenkast. De een nog lelijker dan de andere. Radio’s en stereomeubels staan nu bij de rommelwinkel. Allemaal weggevaagd door de walkman eerst, de iPod later, en nu dan het mobieltje. Speellijsten zijn zonder limiet, muziek als water, als lucht. Zeker voor de jongere generatie.

Het is natuurlijk geen goede zaak dat muziek voor zo goed als niets wordt aangeboden. Terecht klagen musici en componisten steen en been. De digitalisering heeft hun aanzien en inkomen geen goed gedaan. Wil je nog iets verdienen dan moet je een website hebben waarop je je opnamen te koop aanbiedt. Hoe moeilijk is het om een muziekje op een Joomla website te zetten? Dat valt nog niet mee!

Joomla en muziek: het is struikelen over onduidelijke namen op onlogische plekken en extensies die er een potje van maken. Het is een dollemansrit om een simpel mp3tje te plaatsen op een website.

In Joomla moet muziek moet worden opgeslagen in de backend, in menubalk ‘content’ in de folder ‘media’ onder ‘media/images’ Daar moet dan een folder aan worden toegevoegd zodat je de onlogische naam krijgt: ‘media/images/music/’.

Dan het uploaden van een muziekje dat je op je computer hebt staan. Dat gaat niet zomaar. In de ‘algemene instellingen’ moet onder ‘media’ bij ‘legale extensies’ ook mp3 worden toegevoegd. En wel op de juiste alfabetische plek, dus niet zomaar achteraan, en met de juiste, kleine letters. ‘Restrict uploads’ kan je maar beter op ‘no’ zetten anders krijg je eerst nog een melding over mime types en vervolgens de melding dat je je mp3 niet kan uploaden omdat je ‘MPEG’ niet kan worden binnengehaald. Ben u er nog? O ja, ook niet vergeten de maximale upload wat hoger te zetten.

Wil ik dan soms een ingewikkelde extensie gebruiken? Nee hoor, gewoon ‘All Videos’ die zo’n eenvoudig zwart balkje geeft met een aan/uit knop, een volumeknop en een tijdverloop. Ook hier weer een verwarrende naamgeving: video terwijl het om audio gaat. Kan nog slechter. De meest uitgebreide extensie heet ‘responsive html music player’ en kost maar liefst € 50 euro. Weer een begrip erbij voor een muziekje: ‘markup language’. Deze extensie is haast een website in een website, je persoonlijk ‘Spotify’. In de slechts twee beoordelingen in de JED natuurlijk niets dan lof maar op de fora flinke scheldpartijen over het aan de praat krijgen van deze dure luxe speler.

En dan: eindelijk lukt het. De eerste van de zes muziekjes komen eindelijke binnen. Maar dan: allerlei meldingen over JSON, verkeerde namen, verkeerde formaten. Zou het de omvang van de files zijn? Alle instellingen nog eens nagelopen, de hosting provider gemaild wat zij ervan vinden, fora afgezocht. PHP-instellingen aangepast in c-panel. Er mag inmiddels onbeperkt een gigabyte binnenkomen en die mag er een uur over doen. Al met al ben je meer tijd aan kwijt aan het op de website zetten van de muziek dan het beluisteren van de opnames zou nemen.

De files nog eens herbenoemd naar de meest simpele vorm. De omvang van de files is niet het probleem. Grotere files kwamen eerder zonder probleem binnen. Het blijft een raadsel waarom het niet lukt. En soms in een keer wel. Uiteindelijk lukt het uploaden van alle files op één na. Waarom die niet? Waarom 34 mb wel en 39 mb niet? Terwijl JCE vrolijk zegt dat ik tot  1024 mb mag uploaden. Dan maar met ftp proberen. Daarvoor moet eerste een account worden gemaakt. Hoewel het subdomein waar de muziek op moet komen te staan, eigen een ftp-verbinding kent, komt de file toch in het hoofddomein binnen. Gevonden en op de juiste plek gezet.

Image, legale extensie, mime type, upload grootte, mpeg, video, hosting provider mailen, fora afzoeken, html, ftp: te veel eer voor zo’n klein mp3tje. En heel veel werk voor zoiets eenvoudigs. Ja, en daar staat dat spelertje, dat geluidsbalkje dan eenzaam en kaal in je module. Oppassen dat je de juiste naam toevoegt aan het dingetje anders hoor je iets heel anders dat het is.

In Joomla 4 wordt het allemaal veel beter, met die mediamanager, wordt ons al jaren beloofd. Hopelijk blijft het niet bij alleen aanpassingen onder de motorkap. De terminologie kan en moet veel duidelijker, het instellen niet zo tijdrovend en onlogisch. Pas dan zal Joomla en niet alleen mooi uitzien maar ook mooi klinken en ook mogelijk door een jongere generatie worden gebruikt.

Wouter Turkenburg
december 2019