juglogo1
JugMaredijk2
  • Datum: 2020-01-07
  • Onderwerp: JUG071
  • Gastspreker: Dr. Joomla

De JUG in Leiden begint 2020 met een goed bezochte Joomla gebruikers bijeenkomst. Voorspellingen over de toekomst gaan over de tafel. Maar niemand weet wanneer Joomla 4 uit wordt gebracht. Wel wordt er even gekeken naar de laatste versie die nu beschikbaar is. We zien verbeteringen maar ook wat onlogische ‘veranderingen’. Het opslaan van een artikel lukt nog niet. Het komt het in de uiteindelijke versie vast allemaal goed.

 

Het aardige van de JUG 071 is dat elke deelnemer een andere achtergrond heeft. Joomla blijkt voor een schier eindeloze verscheidenheid aan types websites bruikbaar te zijn. Wel delen alle gebruikers dezelfde ervaring: je wil steeds meer en steeds betere functionaliteit. Ook loop je telkens tegen een of meerdere grenzen en beperkingen aan die je wil doorbreken en oplossen.

ACY-mailing was het onderwerp van de vorige bijeenkomst. De nieuwe update voor de laatste versie, ACY 6, voor 1 enkele site, is flink aan de prijs: meer dan € 80. En die versie is dan nog niet eens volledig uitontwikkeld. Ook blijkt het doormailen van ontvangen nieuwsbrieven soms wel maar vaak ook helemaal niet te werken omdat elk mailprogramma de codes verandert.

Test je een website met Gmetrix dan haal je nooit een 100% score. Om iets te doen aan de ‘experation’ van modules volstaat het toevoegen van wat code aan .htaccess.

Het valt nog niet mee of snel een mooie geluidsspeler met wat informatie over de musici op een Joomla website te plaatsen. Zo’n berucht zwart balkje, dat lukt nog wel. Wil je het iets mooier hebben dan moet je flink in de buidel tasten. En voordat je het weet heb je iets gekocht dat heel Spotify kan vervangen wat ook weer niet altijd de bedoeling is.

Documentbeheer kan ook de nodige problemen opleveren. Zeker als je het goed wil regelen via zowel de front-end als de back-end. Ook hier zijn weer keuzen te over maar het is even zoeken naar de juiste extensie.

Weblinks zat ooit in Joomla ingebouwd. Nu niet meer maar wat te doen als je ze nog wel er een flink aantal hebt en nog werkend ook. Het is even zoeken naar de juiste oplossing.

Een meertalige website met leuke vlaggetjes? Mooi, maar hoe bepaal je de volgorde van de wimpels? Wat je ook doet in de back-end: het blijft dezelfde. Een duik in de database brengt uitkomst. Je moet wel precies weten wat je doet om de Nederlandse vlag op de juiste, de eerste plaats te krijgen.

Niet iedereen wil of kan php-codes lezen en begrijpen. De ervaringen van elke Joomla gebruiker blijken anders te zijn. Toch kan het handig zijn om er meer van te weten. In een aantal gevallen is het zelfs noodzakelijk. Hier wordt in de JUG071 op terug gekomen.

Hoe zit he nu met de SEO heden ten dage? Het blijft deels grijpbaar en ietwat wazig. Als Joomla 4 uit is dan hopen we dat Simon Kloostra ons er meer over kan vertellen.

Wouter Turkenburg
./.