juglogo1
JugMaredijk2

Kan het ook zonder U?

Kan het ook zonder U?

“Mijn oudste zoon komt thuis met zijn scooter aan de hand: hij heeft alle benzine verbruikt. De koffie smaakt niet lekker want ik gebruik geen suiker meer. Mijn jongste zoon wil weten waarom junkies heroïne gebruiken”.

‘Users’. Ik heb het niet zo op dat woord. Het hanteren van het woord ‘users’ in ‘Joomla Users Group’ is niet duidelijk, niet correct en niet aantrekkelijk. Kan het niet zonder ‘u’?

Open je de backend van Joomla dan zie je het woord ‘users’ pontificaal in de bovenbalk staan. Het is dus kennelijk heel belangrijk. Klap je het venstertje ‘users’ uit dan zie je een bonte verzameling van manieren waarop je zoal met Joomla aan de slag kan. Echter, het heeft meer met niveaus van ‘toegang’ te maken tot Joomla, meer met ‘access’ dan met ‘gebruik’. ‘User’ is onduidelijk en dus verwarrend.

De bekroonde extensie ‘ACL’ van Sander Potjer is prachtig gereedschap om helder overzicht te krijgen op de weer-war van mogelijkheden van het ‘user’ onderdeel van Joomla. Sander heeft de extensie terecht ‘access control list’ genoemd en niet ‘users control list’.

Het woord ‘users’ heeft meerdere betekenissen. Een ‘user’ is niet alleen een ‘gebruiker’ maar ook een ‘verbruiker’. Een ‘user’ verricht een handeling met behulp van iets: een timmerman gebruikt een hamer om een spijker in het hout te slaan. Een auto daarentegen is een verbruiker van fossiele brandstof. In Joomla, als content management systeem, wordt niets verbruikt of opgemaakt. Eerder het tegenovergestelde. Joomla is ‘open source’ dus het wordt steeds verder opgebouwd en verbeterd. ‘User’ klopt dus niet; is niet correct.

Een ‘user’ is ook iemand die alcohol of drugs gebruikt of beter, er misbruik van maakt. Een junkie dus. Soms gaat de liefde voor Joomla erg ver maar om Joomla-enthousiastelingen nu voor ‘junkies’ uit te maken, gaat weer veel te ver. ‘User’ heeft dus ook een negatieve betekenis en is dus onaantrekkelijk.

Ik vind dat ‘user’ maar beter kan worden weggelaten uit ‘JUG’. Bovendien is ‘Joomla Gebruikers Groep een gedrocht van een vertaling van ‘Joomla Users Group’.

Zonder de ‘u’ wordt het ‘Joomla Groep Leiden’ wat duidelijker is, correcter en aantrekkelijker. Vooral dat laatste, het aantrekkelijker maken door het woord ‘user’ weg te laten, is een belangrijk punt. Joomla heeft nieuw bloed nodig, moet zich voortdurend vernieuwen en open staan voor nieuwe impulsen. Die drang zit zelfs in het letterlijk woord ‘Joomla’. Met het rookgordijn ‘user’ gaat dat niet goed lukken. Met het ijzeren gordijn ‘gebruiker’ al helemaal niet. Soms kan iets weglaten, zelfs zo iets kleins als één lettertje, in dit geval de ‘u’, heel veel opleveren.

Wouter Turkenburg

januari 2017